Cateva Articole utile

Blogul Nostru

Placi MDF infoliat vs. MDF vopsit. Informatii pe intelesul oricui

Placi MDF infoliat vs. MDF vopsit. Informatii pe intelesul oricui

Legenda spune ca era un american, pe numele lui William Mason, care a incercat in 1925 sa refoloseasca niste fibre de lemn cat sa creeze o placa noua cu care sa lucreze, mai solida si mai buna decat ce folosise pana atunci. A mesterit el acolo ansamblul rezultat din imbinarea resturilor si l-a lasat sub presiune la o temperature ridicata, apoi s-a luat cu alte treburi. Dar, cum tot raul este inspre bine, materialul care a rezultat din acel "accident" a fost mult mai dens si mai rezistent decat se astepta el. Asa se spune ca a aparut placa de tip MDF (fibre de densitate medie).

Citeste si articolul: De ce sa alegeti fronturile MDF pentru mobilierul lucrat pe comanda

Astazi, acest tip de placi sunt cele mai utilizate materiale pentru fabricarea mobilierului de orice fel, dar mai ales pentru realizarea fronturilor, adica a fetelor de usi si sertare. O placa de MDF este obtinuta si astazi prin procedeul de extrudare, dar tehnologiile moderne permit acum furniruirea, melaminarea, vopsirea sau infolierea la final. Ulterior, prin diverse metode de prelucrare specifice se obtin blaturi de mese si birouri, polite, rafturi, cornise si lezane, adica acele elemente ornamentale aplicate pe marginile ramelor, cu rol decorativ, de sustinere sau de acoperire.

Mobilierul realizat la comanda din placi de tip MDF infoliat sau de tip MDF vopsit este versatil si poate fi divers construit, iar elementele ornamentale despre care aminteam mai sus sporesc functionalitatea si unicitatea pieselor de mobilier.

Dar haideti sa aflam mai in detaliu ce caracteristici are fiecare tip de placa MDF.

MDF infoliat - caracteristici, plusuri si minusuri

MDF infoliat se obtine dintr-o placa MDF suport, peste care se aplica o folie PVC speciala cu o grosime de 0,4 mm. Pentru anumite modele cu finisaj lucios, folia are o grosime de 0,5 mm. In fabrica, folia este aplicata la temperaturi inalte, cu ajutorul unor prese speciale care pot lucra si pe MDF profilat. Tehnologiile de ultima generatie permit utilizarea unor folii PVC de diverse culori. Modelele sunt variate, insa dintre ele se remarca folia 3D, care reproduce cu mare acuratete porii si fibra lemnului.

Fronturile din MDF infoliat pot avea canturi prelucrate cu muchii rotunjite, cu raze intre 3 mm si 6 mm si un aspect identic cu cele din lemn masiv datorita tipurilor de frezare. Vestea buna este intotdeauna raportul corect calitate-pret, iar in cazul MDF pretul este unul accesibil, fara a se face rabat de la calitate. Mobilierul realizat cu fronturi pline sau decupate din MDF infoliat poate fi executat chiar si stil clasic.

Finisajele unei placi de MDF infoliat merg de la mat si ultra-mat, pana la lucios, super-lucios 3D si cu aspect de mobilier vechi. Diferenta o face calitatea foliei PVC, in procesul de fixare a acesteia contand performantele tehnice ale utilajului de aplicare.

Minusurile

Bulele de aer care pot aparea intre folia PVC si MDF sau dezlipirea foliei de pe muchii si colturi sunt unul dintre minusurile MDF-ului infoliat. In cazul in care folia este zgariata sau sufera alte avarii, aceasta nu mai poate fi reparata ulterior.

Placile de MDF sunt bune pentru obtinerea unor piese de mobilier cu aspect aproape identic cu lemnul, la un pret bun, dar nu sunt recomandate in medii cu umiditate ridicata si oscilatii de temperatura din bai si bucatarii.

MDF vopsit - caracteristici, plusuri si minusuri

O placa de MDF vopsit se obtine prin aplicarea unui strat initial de grund, care se acopera cu un strat de lac emailat colorat. Are caracteristici mult mai bune decat MDF infoliat. Procedeul de fabricare este aparent simplu, insa produsul finit solicita un timp mai indelungat de prelucrare. In functie de culoare, poate dura chiar 3-4 saptamani, consecinta fiind in mod firesc un pret mai ridicat comparativ cu o placa de MDF infoliat.

Din perspectiva tehnica, va spunem ca o suprafata sau un front din MDF vopsit vor putea fi reparate prin revopsire, in cazul unei deteriorari. In procedeul de vopsire nu sunt utilizate rasini fenolice si epoxidice care pot provoca reactii alergice.

Suprafetele din MDF vopsit sunt usor de curatat cu substante obisnuite de uz casnic, atat in cazul unui mobilier de bucatarie, cat si al unuia de baie. Mai mult, MDF-ul vopsit rezista la temperaturi variabile si la umiditate ridicata si nu permite dezvoltarea microorganismelor pe suprafata sa.

Sa mai retineti si faptul ca o placa de MDF vopsit se poate folosi cu succes la frezari si decupaje speciale, pana la obtinerea unor fronturi curbate pentru un aspect deosebit al piesei de mobilier. De asemenea, finisajele pot avea diferite grade de mat sau lucios.

Fara minusuri in cazul MDF vopsit

La final, va dam vestea cea buna. Nu putem vorbi in cazul MDF-ului vopsit despre minusuri cu vreun impact notabil asupra mobilierului facut pe comanda.

Orice varianta ati alege, aspectul final al mobilierului executat pe comanda poate fi vizibil imbunatatit prin detalii si accesorii care pot fi alese dintr-o gama ce acopera toate gusturile.

Vreti sa va (re)mobilati locuinta?

Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!

243

Vreti sa va (re)mobilati locuinta?

Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!

Date Identificare

MOBPROIECT - Mobila la comanda Bucuresti, Ilfov & Calarasi

S.C. LIMITLESS MOB S.R.L.
CUI: 47819843
Reg. Com.: J51/203/2023

Ne gasiti si aici