Cateva Articole utile

Blogul Nostru

Stilul shabby chic in amenajarile interioare

Stilul shabby chic in amenajarile interioare - Foto credit: Unsplash

Shabby chic este un termen care este frecvent utilizat in lumea designului de interior, dar ce anume defineste acest stil popular? Pe scurt, este un amestec de elemente baroc si farmec rustic, care se vad in mobilierul antic, cu finisaje patinate si accente stralucitoare ornamentate. Shabby chic este o miscare boema care a devenit unul dintre cele mai apreciate stiluri pentru ca este cool, mereu la moda si are un aer tineresc.

Shabby chic se poate defini, daca vreti, printr-o dezordine controlata, asta insemnand faptul ca obiectele alaturate in designul interior sunt diferite, dar impreuna ofera un decor romantic. Acest stil s-a nascut in casele din Marea Britanie prin reconditionarea de mobilier vechi si a fost facut celebru de designerul Rachel Ashwell.

In timp ce shabby chic este o gama eclectica de modele si texturi diferite, exista mai multe elemente care sunt specifice acestui stil. Daca v-ati hotarat sa incorporati acest aspect in designul casei voastre, este bine sa tineti cont de elementele cheie de mai jos.

Design vintage variat, mobilier atemporal

Chiar daca shabby chic detine acea calitate de stil cu influenta antica, nu exista cu adevarat o epoca ce defineste perfect acest tip de design. In consecinta, puteti sa includeti in amenajarea casei mobilier si accente dintr-o varietate de decenii pentru a obtine un efect eclectic. De pilda, ati putea combina o oglinda traditionala din anii '30 cu un sifonier colorat sau un birou din anii '80 pentru a oferi dormitorului vostru un aspect unic.

Mobilierul trebuie sa aiba o nota de stil rustic, astfel incat piesele sunt cu mai multe straturi pictate. Nu va fie teama sa amestecati si sa combinati materiale recuperate, cum ar fi lemnul vopsit sau colorat, rachita si fierul forjat. In bucataria voastra, de exemplu, puteti combina o masa alba, robusta, din fibra naturala, reconditionata si un candelabru din fier forjat. Iata un amestec perfect de texturi.

Confortul este un alt element important de retinut atunci cand ati pornit in cautarea acestui stil de mobilier. Scaunele de plus otomane si canapelele asortate impodobite cu perne moi contribuie la senzatia generala de confort.In concordanta cu estetica retro, vintage, intruchipata de acest stil, este important sa selectați piese care sunt in forma buna, dar care par sa fi trecut prin putina uzura. O masa din lemn de epoca vintage, asociata cu o fata de masa din dantela alba va oferi o zona de cina romantica, chiar daca pare veche si degradata. 

Texturi uzate, patine si lemn degradat

Un element prin care se identifica stilul de interior shabby chic este prevalenta finisajului uzat pe dulapuri si alte elemente de mobilier, candelabrele si lampile afectate de timp si accentele metalice. Indiferent daca este vorba de antichitati autentice sau de piese noi create pe comanda special pentru a arata vechi, suprafetele din lemn prezinta vopsea inegala decolorata. Patina naturala intareste aspectul si confera mobilierului un sentiment unic absent in piesele uniforme produse in masa. Cadrele metalice vechi, iluminatul din fier oxidat, butoanele, manerele pentru sertare si accentele decorative se adauga, de asemenea, in stilul shabby chic pentru ambianta.

Paleta de culori neutre

Acest stil special este de obicei usor si aerisit, deci in casele shabby chic gasim o paleta de culori formata din nuante neutre. Alb, fildes, crem, gri si bej sunt toate potrivite pentru pereti, lenjerie de pat, tapiterie, pardoseala etc. Asta nu inseamna ca va este interzis sa introduceti pete de culaore in camera. Puteti "picta" incaperea cu accente de culori pastelate moi folosind perne, covoare, flori, huse si accesorii de epoca in verde deschis, rozuri prafuite si albastru deschis care completeaza nuantele neutre de mai sus.

Detaliile stralucitoare

In ciuda aspectului uzat de vreme al mobilierului si corpurilor de iluminat, aceasta estetica se bazeaza pe stralucirea de altadata, a auriului si argintiului pentru atractia lor aristocrata. Indiferent daca este vorba de accente aurite pe o tablie shabby chic de pat sau de sfesnice metalice lustruite, elementele stralucitoare in paleta neutra a stilului sunt elemente importante.

Infuzia de energie feminina

Pentru ca este un stil cu accente feminine, va trebui sa completati aspectul camerei cu decoratiuni delicate care sa reflecte gratia si bunul gust. Tapiteria florala, perdelele din dantela, oglinzile cu detalii aurii, pernele decorative completeaza si energizeaza aspectul imbatranit al mobilierului shabby chic. In plus, dau o nota feminina.

Amestecul de elegant si rustic

Doua dintre elementele de desig interior, eleganta si aspectul rustic, sunt impletite in mod eficient de stilul shabby chic. Confortul stilului rustic si rafinamentul creeaza in camera o atmosfera calda, primitoare, intima.

Asadar, designul shabby chic vorbeste despre eleganta, vechi, confort si romantism intr-un spatiu atemporal, primitor si cald, ce va poate indulci viata. Mai ales in aceste vremuri, in care este nevoie mai mult ca oricand de liniste in casa fiecaruia dintre noi.

Vreti sa va (re)mobilati locuinta?

Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!

58

Vreti sa va (re)mobilati locuinta?

Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!

Date Identificare

MOBPROIECT - Mobila la comanda Bucuresti, Ilfov & Calarasi

S.C. LIMITLESS MOB S.R.L.
CUI: 47819843
Reg. Com.: J51/203/2023

Ne gasiti si aici