Ati terminat amenajarea sau renovarea casei, totul a capatat o fata noua si straluceste de curatenie, iar mobila, noua si ea, va bucura la fiecare privire? Aveti, in sfarsit, caminul pe care l-ati visat si puteti deja sa va ganditi la o petrecere restransa, foarte restransa pentru ca este pandemie, pentru a sarbatori noul vostru loc? Toate lucrurile noi sunt frumoase si stralucesc, insa raman doar o vreme asa, iar daca nu sunt intretinute si curatate cum trebuie, se deterioreaza destul de repede. Asa se intampla si cu mobila, fie ea cumparata de-a gata ori produsa pe comanda dupa gustul dumneavoastra.
Cand vorbim despre mobila pe comanda, ce trebuie sa stiti este ca cea realizata din MDF - vopsit mat, lucios, infoliat si cantuit - este mai pretentioasa la curatare si intretinere decat cea din PAL. De obicei, la mobilierul pe comanda, structura se executa din pal, iar partile cele mai vizibile si expuse interactiunii si, deci, uzurii, din MDF. Pentru fiecare material in parte exista este recomandat sa folosim solutiile de curatare optime, specifice fiecarui tip de suprafata. Asadar, solutia universala de curatare a mobilei ar cam trebui sa ramana o poveste din trecut cand nu exitau atatea variante. Vremurile au evoluat, la fel si materialele pentru mobilier si se cere o rutina de curatare specifica fiecaruia in parte.
Iata cateva indicatii de intretinere si curatare a mobilierului din MDF:
- Pentru pastrarea in cele mai bune conditii ale mobilierului MDF achizitionat, va recomandam ca acesta sa nu stea in umezeala timp indelungat si vorbim mai ales despre bucatariile din MDF, unde trebuie limitat contactul cu aburii si stopii de apa. In zonele care se umezesc des, langa aragaz sau in jurul chiuvetei, stergeti cand mai des suprafetele.
- Evitati sa trageti obiecte ascutite sau aspre pe suprafatele de mobilier din MDF. In plus, servetelele cu fir, dure și uscate, cauzeaza deteriorarea suprafetei. Nu le folositi!
- Suprafata decorativa a placii MDF poate fi curatata cu o carpa moale, umezita doar in apa calda cu sapunuri usoare, cum ar fi cele utilizate pentru maini sau vase. Aplicati agenti de curatare diluati in functie de nivelul de murdarie (20% alcool sau 20% detergent si 80% apa).
- Carpa moale se inmoaie in aceste amestec si se stoarce foarte bine, numai asa se trece pe suprafata mobilierului. Dupa stergere, se limpezeste totul cu apa rece, prin acelasi procedeu de stoarcere riguroasa a carpei. Este important sa se curate mobilierul cu apa rece, deoarece solutia de sapun ramasa necuratat se imbiba in material si, in timp, apar pete pe suprafata mobilierului.
- Va recomandam sa nu permiteti contactul mobilei din MDF cu urmatoarelor materiale: produse de curatare comerciale, produse de curatare abrazive, hartii abrazive, acizi, solventi, diluanti, terebentina, amoniac, inalbitor, acetona si orice alte agenti de curatare care contin solventi.
- In cazul in care aveti mobilier MDF lucios, puteti folosi lavetele moi, care nu zgarie, sau un pamatuf pentru a curata suprafetele in siguranta. Daca exista pe anumite zone urme de murdarie sau amprente, atunci puteti curata suprafetele cu solutie de geamuri, alte solutii de curatare pentru lemn lasand urme.
- Petele uscate si intarite pot fi curatate dupa stergere cu o tesatura din bumbac si un strop de diluant.
- Daca ati optat pentru suprafete de mobilier din MDF furniruit atunci intretinerea acestora se va face cu solutii de curatare indicate pentru lemn. De asemenea, lustruirea mobilierului din MDF furniruit se poate efectua cu o ceara speciala pentru lemn. De fapt, este chiar recomandat sa aveti asa ceva in casa, daca aveti mobilier din MDF.
- In cazul rafturilor din MDF trebuie sa stiti ca acestea sunt dure pe exterior, dar straturile interioare sunt moi. De aceea, manipularea marginilor si colturilor acestui tip de rafturi se face cu grija pentru a preveni deteriorarea.
Mobilierul din MDF pare greu de intretinut, dar, odata stabilita o rutina corecta de curatare, va asiguram ca lucrurile nu vor mai parea chiar atat de dificile si va puteti bucura de culoarea si textura suprafetelor de mobilier multa vreme. In completare mai puteti citi si Instructiuni de intretinere mobilier.
Vreti sa va (re)mobilati locuinta?
Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!