Cateva Articole utile

Blogul Nostru

Bucataria in aer liber

Bucataria in aer liber - Credit foto: Pixabay

A venit sezonul cald si este deja mai mare zarva prin parcuri si prin padurile de la marginea oraselor. Parca ne vine tot mai greu sa stam in casa seara cand terminam cu treburile zilei sau in weekend. Asa este ca si voi vreti sa petreceti cat mai mult timp in aer liber, iar cand vine vorba despre relaxare uneori alegeti si o petrecere cu prietenii? Sau poate un gratar facut in curtea casei, unde nu va deranjeaza nimeni si puteti sa stati cat vreti. Iar cei care sunteti privilegiati sa stati la casa, sigur va amintiti ce inseamna sa faceti gratar pe vremuri: scoaterea gratarului ruginit din magazie si curatarea lui, apoi carnea sfaraind pe el in timp ce altcineva facea in casa salata si cartofii prajiti.

Acele timpuri, in care un barbecue party necesita multa improvizatie si zeci de pasi facuti intre gratar si bucataria din casa, au cam apus. Trendul este acum bucataria in aer liber, locul unde exista acces facil la toate ustensilele de gatit, la gratar, la chiuveta si chiar la frigider unde sta berea la rece.

Bucataria in aer liber este un spatiu care poate fi folosit nu doar pentru gratarele cu familia si prietenii, ci si pentru viata de zi cu zi. Aici puteti gati cina sau pranzul de weekend, iar avantajul este ca va bucurati ulterior de o masa in aer liber si nici nu ati ramas cu miros de mancare in casa, sau cu aburul care poate afecta mobila sau peretii.

Pentru multi, amenajarea unei bucatarii in aer liber poate reprezenta un lux, insa nu trebuie neaparat sa optati pentru materiale si aparatura scumpa. Indiferent de designul pe care il alegeti pentru acest spatiu, indiferent ca il construiti ca pe un spatiu care poate fi functional si la temperaturi mai scazute sau alegeti un stil minimalist, bucataria in aer liber se poate transforma intr-o zona distractiva, in care veti rasturna burgerii sau micii pe gratar spre admiratia prietenilor, ori veti scoate din cuptorul rustic o pizza rumenita spre incantarea celor mici.

Adaugarea unei bucatarii in aer liber va poate extinde spațtiul de locuit si de divertisment in mod substantial si benefic pentru intreaga familie. Daca nu v-ati amenajat inca bucataria in aer liber, venim si noi cu idei de care puteti tine cont daca v-ati gandit la un asemenea spatiu.

Decideti tipul de bucatarie in aer liber cel mai potrivit pentru voi

Stabilirea celui mai bun fel de bucatarie in aer liber depinde de bugetul, stilul de viata si spatiul de care dispuneti. Cel mai simplu ati putea include un gratar si poate un bar in aer liber, cumparate de la retaileri, si sa puneti o masa cu niste scaune. Cat despre cat de extravagant puteti alege: cerul este limita! In cazul in care bugetul si spatiul nu reprezinta nu va impiedica in vreun fel, decideti daca doriti o bucatarie complet functionala sau ceva mai simplu. De acolo, stabiliti ce este esențial si ce este in plus, bun de avut in bucataria in aer liber, lucruri pe care vi le si permiteti.

Determinati spatiul pe care il veti aloca bucatariei in aer liber

Daca locuiti pe un domeniu intins, provocarea voastra va fi sa va asigurati ca nu aveti prea departe de casa bucataria. Daca sunteti proprietarii unui loc cu dimensiuni reduse, trebuie sa alegeti daca aceasta va fi in continuarea casei sau ii alocati un colt independent.

Stabiliti layout-ul

Amenajarea este la fel de importanta intr-o bucatarie in aer liber, ca si in cea de interior. In plus, exista si alte considerente, in timp ce aspectul unei bucatarii interioare este definit de peretii, usile si ferestrele care o inconjoara, bucataria exterioara defineste spatiul pe cont propriu. Din acest motiv, layout-urile in forma de L sunt alegeri populare de exterior, sugerand diviziunea in 2 zone. O alta decizie care tine de aspect, dar si de utilitate, se refera la plasarea aparaturii. Evitati sa plasati un gratar pe gaz direct langa un frigider care deja trebuie sa lucreze din greu in timpul caldurii verii. Nu uitati, totodata, sa lasati suficient spatiu si pentru prepararea alimentelor.

Permanenta sau portabila

Daca intentionati sa va mutati in urmatorii cativa ani, o idee buna ar putea fi sa va echipati bucataria in aer liber cu electrocasnice si alte dotari pe care le puteti lua cand plecati.

Daca nu va vedeti in alta casa, si va plac petrecerile sau pur si simplu sa gatiti si sa luati masa in aer liber, atunci acordati resursele de care dispuneti pentru a elabora un proiect satisfacator si util. Determinati locatia cea mai buna si sigura, utilizati materiale care se potrivesc cu exteriorul casei si faceti ceva frumos si durabil. 

Materiale pentru amenajare

O bucatarie in aer liber trebuie sa reziste la orice poate aduce vremea chiar si in sezonul cald, cum ar fi vanturi puternice, ploi abundente, caldura extrema si, eventual, chiar furtuni de zapada. Natura a devenit foarte imprevizibila in ultima vreme.

Pe masura ce va proiectati bucataria in aer liber, selectati materiale care sunt suficient de rezistente si pot fi intretinute usor. Datorită durabilitatii si rezistentei sale, otelul inoxidabil este o optiune excelenta pentru blaturile exterioare, precum si pentru aparate. Au un aspect elegant si sunt ușor de curatat.

Pentru cei care doresc o senzatie mai calda in bucataria lor in aer liber, gresia este o alternativa excelenta pentru blaturi. Disponibile intr-o gama larga de culori si texturi, exista placi care se potrivesc practic oricarui design si stil. Pentru aceia dintr voi care iubiti lemnul, o bucatarie facuta integral din lemn este, de asemenea, o optiune. 

Luati in considerare ce aparate montati

Dupa stabilirea layout-ului final, este momentul sa luati in considerare ce tipuri de aparate doriti incorporati in zona de bucatarie in aer liber. Există o mare varietate de aparate, nu trebuie sa le montati pe toate, ci doar pe cele de care veti beneficia la maxim. Iata cateva dintre cele mai populare:

  • Gratar;
  • Frigider incorporat;
  • Aragaz cu plita;
  • Aparat de inghetata.

Lumini si decoratiuni

Odata ce v-ati ocupat de aspect, aparate si materiale, este timpul pentru detaliile care fac diferenta si care adauga caldura spatiului. Adaugarea unor decoratiuni de gradina, plante in ghivece, scaune, pietre decorative pot crea un spatiu in aer liber primitor.

Iluminatul are un scop dublu. In primul rand este nevoie sa creati lumina pentru gatit seara, iar apoi ganditi-va la ambianta care creeaza starea de spirit pentru distractie si relaxare.

Instalati lumini care sa straluceasca pe suprafetele de gatit si pregatire a alimentelor, iar daca structura bucatariei este ca o pergola, puteti atarna o lumina deasupra spatiului. Alte optiuni includ montarea unei lumini in spatele zonei de lucru sau instalarea unei lumini de curte in apropiere. Pentru a crea un ambient intim, luati in considerare adaugarea unor iluminari de accent alimentate cu energie solara sau un sir de lumini peste zonele in care musafirii vor sta adunati. Adaugarea catorva lumanari, fie traditionale, fie cu LED-uri, poate crea, de asemenea, senzatia de intimitate.

Vreti sa va (re)mobilati locuinta?

Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!

130

Vreti sa va (re)mobilati locuinta?

Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!

Date Identificare

MOBPROIECT - Mobila la comanda Bucuresti, Ilfov & Calarasi

S.C. LIMITLESS MOB S.R.L.
CUI: 47819843
Reg. Com.: J51/203/2023

Ne gasiti si aici