MDF vs. PAL - Cum alegem, ce trebuie sa stim despre fiecare

MDF vs. PAL - Cum alegem, ce trebuie sa stim despre fiecare

In ultimii ani, industria mobilei a inregistrat nu numai diverse trenduri, cat mai ales o controversa, o rivalitate MDF vs PAL. Noul MDF a intrat in competitie cu traditionalul PAL, mai ales dupa introducerea MDF-ului pe scara larga, cu un pret asociat mult mai accesibil, ceea ce a ”retrogradat” binecunoscutul PAL. Si totusi intre cele doua rivale, exista stranse legaturi de fabricatie si chiar posibile asocieri in fabricarea mobilierului.

Cateva date tehnice despre MDF si PAL

MDF-ul (Medium Density Fiberboard) este fabricat din fibre lemnoase, impreuna cu un adeziv special care se activeaza la temperaturi mari. Placa astfel obtinuta este supusa unui procedeu de presare, de unde rezulta si densitatea materialului, respectiv rezistenta acestuia. Placile sunt apoi vopsite, mat sau lucios sau sunt infoliate prin proceduri specifice. Rezultatele sunt spectaculoase si merg pana la reproducerea fidela a fibrei lemnului natur, atunci cand se aplica folie 3D.

PAL-ul (Placi Aglomerate din Lemn) este fabricat din aschii de lemn, fixate cu clei si rasini sintetice si apoi presate la cald. O placa PAL standard are un strat interior alcatuit din elemente lemnoase grosiere, in timp ce stratul de suprafata este realizat din elemente de mici dimensiuni, mai fine. In procesul de fabricatie, o placa PAL poate fi acoperita cu melamina, lacuri sau folii care reproduc desenul fibrei lemnoase.

In esenta, diferenta majora dintre cele doua tipuri de placi este la nivel de densitate a structurii lemnoase. Placile tip MDF au o rezistenta dubla fata de placile tip PAL. De aici decurg o serie de consecinte legate, in special, de rezistenta la prelucrare. Placile din PAL permit fabricarea unor piese de mobilier in timp scurt si cu un pret accesibil, dar fara canturi rotunjite. Placile din MDF permit prelucrari speciale, canturi cu diametru special, mergand pana la realizarea unor piese deosebit de elegante, chiar in stil clasic. Deoarece MDF-ul nu isi pierde forma in cazul unor oscilatii de temperatura si umiditate, rezulta ca acesta se califica pentru lucrari speciale de mobilier pentru baie si bucatarie.

Desi MDF-ul si PAL-ul se afla intr-o continua competitie atunci cand se discuta despre alegerea materiei prime pentru viitorul mobilier, sa retinem ca ambele tipuri sunt placi lemnoase, care nu prezinta noduri sau crapaturi sau alte defecte interne cu care ne confruntam atunci cand vorbim de lemnul natur ca materie prima pentru mobila. In acest punct al prezentarii, MDF-ul și PAL-ul nu mai sunt competitoare, ci devin aliate, practic de aceeasi parte a baricadei. Cat priveste mobila din lemn natur, sa nu uitam ca aceasta este valoroasa si scumpa in acelasi timp si necesita timp indelungat de prelucrare. In plus, lemnul natur are un grad ridicat de sensibilitate fata de factorii de mediu, respectiv umiditate, oscilatii de temperatura, lumina solara, inclusiv atacuri ale micro-organismelor, acarieni si diverse ciuperci.

Iata, deci, cum fiecare tip de material, MDF, PAL sau lemn natur, prezinta avantaje si dezavantaje pe care este bine sa le analizam si sa le cunoastem in detaliu atunci cand alegem sa ne dotam spatiul de locuit cu mobila la comanda.

Revenim la disputa MDF vs. PAL si este momentul sa prezentam importanta discutiei cu un mobilist, persoana calificata care ne poate oferi un sfat avizat si care ne poate ajuta sa luam o decizie corecta, indiferent de tipul de mobilier pe care vrem sa il comandam. Prin decizie corecta, intelegem o imbinare ideala intre calitate, pret, destinatia mobilierului, timp de executie, estetica, functionalitate, rezistenta.

Sa nu uitam, ca in cazul mobilierului executat la comanda, avem de elaborat un proiect strict personalizat, iar consultarea unui specialist este esentiala pentru un rezultat de durata, fiabil si functional. Desigur, informarea prealabila in calitate de client asupra unor caracteristici de baza ale MDF-ului si PAL-ului poate sa contribuie in mod deosebit la finalizarea unui proiect.

Sub indrumarea competenta a unui mobilist, vom putea alege una dintre numeroasele variante coloristice existente atat pentru MDF, cat si pentru PAL. Dar, mai ales, vom putea afla secretul imbinarii avantajoase dintre cele doua materiale, pentru ca MDF-ul si PAL-ul nu sunt numai ”adversare”, ci pot fi puse sa lucreze impreuna. Astfel, practica a demonstrat ca PAL-ul poate fi folosit pentru peretii laterali ascunsi, compartimentari de interior, in general parti care nu se vad, iar MDF-ul poate sa asigure prezenta estetica finala prin fronturile de usi si sertare, cu canturi elegante, cu frezari realizate cu finete, cu atentie asupra detaliilor si texturilor.

Stabilirea proportiei fiecarui tip de placa in realizarea unui proiect de mobilier la comanda, in special in cazul mobilierului de bucatarie, este insa de competenta unui mobilist. Acesta poate exploata, in mod benefic, specificul structural al ambelor tipuri de placi pentru a obtine un aspect estetic maxim si cu grad inalt de rezistenta.

Desigur, calitatea mostrarelor, precum si numele furnizorului de MDF sau PAL au o pondere ridicata in trasarea proiectului si sta in talentul mobilistului sa orienteze cat mai eficient alegerile clientului sau.

Daca va placut, va invitam sa distribuiti