Informatii esentiale despre placile MDF infoliat vs. MDF vopsit

Informatii esentiale despre placile MDF infoliat vs. MDF vopsit

Placile de tip MDF (fibre de densitate medie) sunt cele mai utilizate materiale pentru fabricarea mobilierului de orice tip, dar mai ales pentru realizarea fronturilor, adica a fetelor de usi si sertare. O placa de MDF este obtinuta prin procedeul de extrudare, iar la final poate fi furniruita, melaminata, vopsita sau infoliata. Ulterior, prin metode de prelucrare specifice se obtin si blaturi de mese si birouri, polite, rafturi, cornise si lezene, adica acele elemente ornamentale aplicate pe marginile ramelor, cu rol decorativ, de sustinere sau de acoperire.

Mobilierul realizat la comanda din placi de tip MDF infoliat sau de tip MDF vopsit se caracterizeaza prin versatilitate si diversitate, iar elementele ornamentale enumerate mai sus sporesc functionalitatea si unicitatea pieselor de mobilier.

Pentru a intelege destinatia acestor materiale, sa enumeram caracteristicile fiecarui tip de placa, adica MDF infoliat versus MDF vopsit.

MDF infoliat - caracteristici, plusuri si minusuri

Pentru a obtine MDF infoliat se foloseste o placa MDF ca suport, peste care se aplica o folie PVC speciala cu o grosime de 0,4 mm. Pentru anumite modele cu finisaj lucios, folia are o grosime de 0,5 mm. In fabrica, folia este aplicata la temperaturi inalte, cu ajutorul unor prese speciale care pot lucra si pe MDF profilat. Tehnologiile de ultima ora permit aplicarea unor folii PVC de diverse culori, cu o multitudine de modele, dintre care se remarca folia 3D care reproduce cu mare acuratete porii si fibra lemnului.

Datorita paletei de culori si a tipurilor de frezare, fronturile executate din placi de MDF infoliat pot avea un aspect identic cu cele obtinute din lemn masiv, dar la un pret foarte accesibil, fara a se face rabat de la calitate. Mobilierul realizat cu fronturi pline sau decupate din MDF infoliat sunt potrivite chiar si pentru o amenajare in stil clasic. Sa mai retinem ca fronturile din MDF infoliat pot avea canturi prelucrate cu muchii rotunjite, cu diverse raze intre 3 mm si 6 mm.

In rezumat, MDF-ul infoliat este un material de baza, cu multiple posibilitati de prelucrare, din care se pot executa piese de mobilier la comanda, la un pret avantajos si cu un nivel estetic deosebit. Finisajele unei placi de MDF infoliat merg de la mat si ultra-mat, pana la lucios, super-lucios 3D si cu aspect antichizat. Diferenta este data de calitatea foliei PVC si de performantele tehnice ale utilajului de aplicare, de unde provin si o serie de dezavantaje care depind de producator.

Cele mai neplacute si greu de indepartat sunt situatiile cand intre folie si MDF apar bule de aer sau cand folia PVC se poate dezlipi pe muchii sau la colturi. In cazul in care folia este zgariata sau sufera alte avarii, aceasta nu mai poate fi reparata ulterior.

Placile de MDF infoliat se califica pentru obtinerea unor piese de mobilier cu aspect deosebit, aproape identic cu lemnul, si la un pret atractiv, dar nu sunt recomandate in medii cu umiditate ridicata si oscilatii de temperatura cum sunt bucatariile sau baile.

MDF vopsit - caracteristici, plusuri si minusuri

O placa de MDF vopsit se obtine prin aplicarea unui strat initial de grund, peste care este aplicat un lac emailat colorat. Desi procedeul aparent este simplu, produsul finit solicita un timp mai indelungat de prelucrare, chiar de 3-4 saptamani, in functie de culoare, de unde rezulta si un pret sensibil mai ridicat in comparatie cu o placa MDF infoliata.

Daca vom analiza caracteristicile oferite de o placa MDF vopsit, vom avea si justificarea pretului acesteia. Astfel, din punct de vedere tehnic, trebuie subliniat faptul ca o suprafata sau un front executat din MDF vopsit vor putea fi reparate prin revopsire, in cazul unei deteriorari. Suprafetele din MDF vopsit sunt usor de curatat cu substante obisnuite de uz casnic, atat in cazul unui mobilier de bucatarie, cat si al unuia de baie.

MDF-ul vopsit rezista la temperaturi variabile si la umiditate si nu permite dezvoltarea microorganismelor pe suprafata sa.

O calitate suplimentara este data si de faptul ca in procedeul de vopsire nu sunt utilizate rasini fenolice si epoxidice despre care se stie ca pot provoca reactii alergice.

Sa mai retinem si faptul ca o placa de MDF vopsit se preteaza unor frezari si decupaje speciale, mergand pana la obtinerea unor fronturi curbate, ceea ce confera un aspect cu totul aparte piesei de mobilier. De asemenea, finisajele pot avea diferite grade de mat sau lucios. 

In final, putem observa ca MDF-ul vopsit se califica, prin rezistenta sa fata de umiditate, pentru realizarea unor fronturi de mobilier pentru bucatarie sau pentru baie. In acelasi timp, MDF-ul infoliat este alternativa ideala pentru piese de mobilier care nu sunt expuse unor conditii dificile de mediu, fiind deosebit de rentabil si foarte estetic. In ambele variante, aspectul final poate fi completat, personalizat si innobilat prin alegerea unor detalii complementare precum lezene, cornise, manere si butoni.

Daca va placut, va invitam sa distribuiti