Fronturi din MDF - De ce sa le alegi? Afla imediat avantajele!

Fronturi din MDF - De ce sa le alegi? Afla imediat avantajele!

Fronturile sunt partile unei piese de mobilier, respectiv fete de usi si sertare, care definesc in cel mai inalt grad stilul si personalitatea unui ansamblu de mobilier, sunt elementele care dau nota finala. Cu ajutorul lor, un mobilier poate sa urmareasca stilul modern sau clasic si chiar antichizat.

In esenta, placile tip MDF sunt cele care asigura fronturilor aceste multiple calitati. Sa ne aducem aminte ca MDF reprezinta denumirea pentru Medium Density Fibreboard, adica sunt obtinute prin aglomerarea unor resturi din fibra de lemn cu ajutorul unor rasini cu rol de adeziv si apoi sunt transformate in placi, prin presare la temperaturi inalte.

Prin modul in care sunt fabricate placile de tip MDF, acestea dobandesc un caracter deosebit de versatil si de aceea pot fi folosite cu succes pentru diverse tipuri de mobilier elegant, practic si durabil. O placa MDF poate fi prelucrata prin vopsire, infoliere sau furniruire si poate fi chiar dublu melaminata.

Pentru fronturile vopsite, fabricantii au dezvoltat retete ecologice de vopsele pe baza de apa si au reusit sa reduca la minim emisiile de componente toxice pentru a respecta normele de mediu. Fronturile din MDF pot fi vopsite in culori uni, perlate, cu aspect ceramic, imitatie fibra de lemn sau imitatie textura (marmura, portelan). In functie de tipul de finisare, fronturile din MDF pot fi din categoria mat si ultra mat, lucios (high gloss) cu varianta 3D sau cu aspect antichizat.

Diversitatea fronturilor din MDF este datorata si densitatii deosebite a materialului asupra caruia se poate interveni cu frezari speciale care pot fi adanci, inalte, medii sau pe cant. Sa mai adaugam ca tehnologia de ultima ora, de tip laser, poate contribui la obtinerea unor fronturi din MDF curbate, furniruite sau rutate. In acest caz, se pot realiza panouri decorative deosebite care se disting prin detalii pretioase.

Atunci cand evaluam calitatea unei piese de mobilier, avem in vedere modul de operare al fronturilor de usi sau de sertare, functionalitatea lor in ansamblu, si cat sunt de rezistente din punct de vedere al tuseului. Este de retinut faptul ca fronturile pot avea un finisaj anti-amprenta, deosebit de rezistent, conceput special pentru bucatarie sau camera copilului.

Un rol aparte in exprimarea unui stil de mobilier revine si design-ului manerelor sau al butonilor care se aplica pe fronturi de usi si sertare. Aceste elemente pot sa innobileze piesa de mobilier si sa contribuie la sublinierea stilului ales, dupa cum absenta lor si inlocuirea cu manere incastrate sau sisteme de tip push este specifica mobilierului cu linii moderne, minimaliste. 

In cursul exploatarii unei piese de mobilier, fronturile de usi si sertare sunt elementele cele mai solicitate ca atingere sau impact mecanic.

Daca vorbim despre rezistenta fronturilor din MDF pentru usi si sertare trebuie sa adaugam si recomandarea producatorilor ca acestea sa aiba minim 18 mm grosime.

Acest caracteristica contribuie in mod radical la buna functionare a fronturilor, deoarece permite montarea in siguranta a unor balamale speciale, cu mecanisme high-tech, si a unor sine de glisare a sertarelor. Rezultatul final va fi un ansamblu de mobilier deosebit de functional, rezistent si silentios. Cine nu-si doreste usi si sertare care parca se inchid singure, fara zgomot, printr-o glisare eleganta, dupa o simpla atingere de deget?

Producatorii de placi MDF ne mai transmit si o alta recomandare pentru a ne putea bucura pe deplin de calitatile de exceptie ale acestui material. Este vorba despre faptul ca MDF-ul este ideal pentru fabricarea fronturilor pentru orice tip de mobilier cu conditia ca acesta sa nu fie expus unor temperaturi sub 10 grade sau peste 40 grade Celsius.

O tendinta de ultima ora, care tine cont si de principii de protectie si conservare ale mediului inconjurator, propune fabricarea elementelor de structura ale mobilierului din materiale eficiente, cu garantii extinse si timp indelungat de viata. In baza acestui concept, sunt promovate proiecte inteligente care sa permita pastrarea structurii de baza a modulelor si schimbarea fronturilor dupa o perioada de utilizare. Propunerea vizeaza in special mobilierul de bucatarie. Astfel, se poate obtine o schimbare radicala a imaginii de ansamblu, la un pret avantajos, numai prin inlocuirea fronturilor de usi si sertare. Acest tip de reconditionare-recuperare-refolosire contribuie si la reducerea deseurilor eliberate in natura.

Asadar, tehnologia avansata a transformat placile MDF in cea mai buna solutie pentru personalizarea oricarui mobilier de interior prin intermediul fronturilor de usi si sertare. Orice proiect poate prinde viata si poate sa transforme o locuinta intr-un camin confortabil si primitor.

Daca va placut, va invitam sa distribuiti