Despre mobilier si interiorul casei atunci cand #stamacasa

Despre mobilier si interiorul casei atunci cand #stamacasa


Independent de imaginea sociala pe care un individ sau o familie decide sa o transmita in exterior, spatiul personal, cel in care locuim, este cel care da nota definitorie. Mobila din interiorul unei locuinte, prin calitate, design, dimensiuni, culoare, constituie o carte de vizita complexa si completeaza imaginea unei persoane, aparte de nivelul material sau profesional. Nu poti sa cunosti pe deplin o persoana, pana nu cunosti spatiul in care locuieste.

Alegerea mobilierului este o decizie "cu bataie lunga", cu efect profund asupra vietii personale, indiferent de etapa de stare civila pe care o traversam, fie ca locuim cu parintii, ca suntem single sau intr-o relatie de cuplu. Mobilierul, luat in ansamblu, este cel care personalizeaza in cel mai inalt grad spatiul, indiferent de suprafata unei locuinte, de situarea acesteia in mediul urban sau rural, fie ca este proprietate sau in regim de inchiriere. 

Iata ca izolarea sociala impusa ca masura de prevedere in ultimele saptamani face ca distantarea fizica sa ia forme neobisnuite prin simplul fapt ca trebuie sa ne limitam cat mai mult la universul locuintei, sa fim in contact prelungit cu interiorul casei. 

Dar ce ar fi "neobisnuit" in faptul ca stam acasa?

Pare cea mai simpla si mai fireasca atitudine si totusi nu este asa. Aparte de sfaturile intelepte care ne recomanda pastrarea unei rutine sanatoase, a unei alimentatii echilibrate, practicarea unor exercitii fizice la interior, cultivarea unei gandiri pozitive etc. nimeni nu ne spune cum sa relationam cu propriul interior al casei. Acum am ajuns la momentul adevarului sau cel putin la unul dintre ele. Este momentul cand ne "lovim", cand ne confruntam nemijlocit cu functionalitatea mobilierului ales de noi sau de altii pentru noi, fara sa fim constienti de importanta fiecarei caracteristici in parte. 

Pentru majoritatea, efortul material impus de procurarea mobilierului intr-o locuinta a generat o nefericita simplificare a acestuia. Cumparam un pat pentru dormit, un sifonier pentru depozitat haine, o canapea pentru a sta asezati cand privim la televizor. In bucatarie, cele mai importante sunt plita, chiuveta si frigiderul, dupa principiul ca nimeni nu mai gateste acasa. Predomina logica lui "mai putin si mai ieftin". Dar, iata ca in aceste saptamani suntem obligati sa traim inconjurati de mobilierul ales de noi, adesea in mod neinspirat. 

Saptamanile de carantina sunt un bun prilej sa ne evaluam si interiorul casei, nu numai pe cel al gandurilor produse de izolare. Acum putem sa ne simtim satisfacuti de efortul material, logistic si de gandire depus in urma cu ceva timp. Acum putem sa intelegem ca functionalitatea mobilierului nu se traduce prin ceva care functioneaza, ci prin ceva care raspunde permanent unei nevoi de confort si frumos, de respect pentru propria persoana. Acum avem ocazia sa fim multumiti de capacitatea noastra de a alege intre placerea unei vacante in care au curs rauri de bere si intelepciunea de a investi intr-un mobilier bine ales

Ce inseamna, totusi, mobilier bine ales?

Inseamna, in primul rand, mobilier personalizat in raport cu spatiul de care dispunem, de destinatia acestuia, de zona climatica in care se afla locuinta, de categoria de varsta a destinatarului si, evident, de disponibilitatea financiara. Alegerea mobilierului poate fi un proces obositor cauzat in special de multitudinea de optiuni. Dar rezultatul poate fi o sursa de satisfactie pe termen lung

Acum cand #stamacasa putem sa ne folosim timpul si pentru regandirea intregului mobilier, pentru ajustari, reasezari sau reparatii. Putem sa realizam o eliberare a spatiului, o crestere a functionalitatii unor piese de mobilier, o echilibrare a volumelor, o mai buna organizare in ansamblu.

Daca va placut, va invitam sa distribuiti