Cateva Articole utile

Blogul Nostru

Bucataria ergonomica - cum cream un spatiu functional, elegant care sa ne dea o stare de bine

Bucataria ergonomica - cum cream un spatiu functional, elegant care sa ne dea o stare de bine

Asa cum este aplicata ea in designul unei bucatarii, ergonomia priveste modul in care ar trebui conceputa o bucatarie, de la mobilarea, pana la echiparea ei cu aparatura specifica, pentru a optimiza miscarea si pentru a avea, la final, un spatiu functional, elegant, aerisit. Cand spunem miscare in bucatarie, ne referim desigur la toate activitatile pe care le faceti aici: pregatirea mesei (curatarea ingredientlor, gatit, pregatit pentru servie), curatarea spatiului de lucru si a vaselelor. Intr-o bucatarie ergonomica toate acestea se vor desfasura intr-un flux care scade stresul asupra corpului uman.

Ergonomia bucatariei implica nu doar amenajarea unui spatiu de lucru cat mai util cu putinta, estetic, deschis, cat si la prevenirea eventualelor accidente si probleme de sanatate, mai ales pentru cei care petrec mult timp in bucatarie. Designul ergonomic este si o reteta de stare de bine in bucatarie, daca vreti.

Uneori, viziunea voastra despre bucataria ideala poate parea limitata de spatiul pe care il aveti la dispozitie. Acesta nu trebuie sa fie o limitare, insa, ci o provocare de a fi cat mai creativ. Sau de a va lasa pe mainile unui specialist in design interior, care poate veni cu cele mai bune idei de mobilier de bucatarie. In plus, nu trebuie sa aveti neaparat o bucatarie imensa pentru a putea crea un spatiu de lucru si de petrecere a timpului cu cei dragi potrivit pentru voi.

Daca va doriti o bucatarie ergonomica, ar trebui sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • Inaltimea blatului de bucatarie, care va va asigura o postura corecta de lucru.
  • Inaltimea cuptorului si chiuvetei, care sunt montate in mobilierul de bucatarie.
  • Traseele de lucru.
  • Fitinguri speciale pentru stangaci sau persoane cu dizabilitati.

Principii de amenajare a unei bucatarii ergonomice

Stabileste cu exactitate configuratia bucatariei tale

Cele mai comune bucatarii, mai ales cele din apartamentele de bloc sau garsoniere sunt tip tren, cu mobilier pe o singura parte. Altele pot fi in forma de L, U, G. In orice tip de bucatarie ati avea, cel care gateste se misca intre zona de gatit (blatul de lucru, cuptor), zona de curatat alimentele (chiuveta) si locul de depozitare al acestora (frigider). Ei bine, cele trei puncte de lucru trebuie unite intr-un triunghi, iar interiorul acestuia este recomandat sa fie lasat liber, fara mese sau colturi pe care sa fiti nevoiti sa le ocoliti.

Numai dupa ce ati stabilit acest perimetru de lucru sunteti gata pentru alegerea elementelor de mobilier. Blatul de lucru si spatiile de depozitare sunt foarte importante intr-o bucatarie ergonomica, iar ideal ar fi sa fie pozitionate intre chiuveta si aragaz.

Exploatati la maxim insula de bucatarie

Daca dispuneti de spatiu generos in bucatarie, o insula este o oportunitate grozava de a rafina designul bucatariei voastre ergonomice. O insula all-in-one va poate usura activitatile din bucatarie atat prin crearea unor locuri de depozitare sau de adapostire a recipentelor de colectare a deseurilor, cat si prin spatiul de pregatire de deasupra. Puteti chiar integra chiuveta in insula pentru a crea un spatiu de curatare si pregatire a ingredientelor pentru masa. Scaunele de bar sunt si ele o alegere, daca vreti sa creati o zona de luat masa ori de servit bauturi cu prietenii care vin in vizita si vor sa va tina companie in timp ce gatiti.

Culori deschise si pastelate pentru mobilierul de bucatarie

Culorile deschise sau pastelate reflecta lumina si lasa senzatia unui spatiu mai mare decat este in realitate. Cu cat folositi mai multe culori pentru mobilierul de bucatarie, cu atat spatiul va parea mai mic si mai inghesuit. De asemenea, mobilierul pe inaltime este de preferat celui care ocupa mai mult spatiu la sol.

Aparatele de uz casnic si electrocasnice

Pentru ca vorbim despre o bucatarie ergonomica, alegerea aparatelor potrivite pentru spatiul vostru este o chestiune de eficienta, ceea ce inseamna ca aparatele cu rol dublu vor straluci cu adevarat. Cuptoarele duble sunt un exemplu excelent, iar electrocasnicele incorporabile vor contribui la crearea unui spatiu aerisit.

Alegerea unei chiuvete simple, mai degraba decat a unui vas dublu, va poate salva cativa metri de spatiu. De fapt, daca va proiectati bucataria de la zero merita sa analizati atent ce aparate si ustensile va prisosesc in bucatarie. Pentru ca, intr-un spatiu ergonomic, fiecare centrimetru conteaza.

Maximizarea spatiului de depozitare

Alegeti un mobilier de bucatarie inalt, mai ales daca aveti un spatiu redus ca dimensiune, corpurile mici de depozitare creeaza sentimentul unui loc mic inchis. Puteti cu usurinta sa cadeti in capcana supraaglomerarii peretilor cu unitati de depozitare, si in loc sa fie de ajutor, acestea pot ajunge sa impiedice fluxul prin deshiderea si inchiderea constanta a usilor si sertarelor. Daca aveti nevoie de spatiu de stocare suplimentar, cel mai bine este adesea sa ramaneti cu un singur perete de dulapuri si cateva rafturi deschise.

Puteti explora si optiunile de depozitare incorporate cum ar fi camarile extragibile, care pot fi ascunse chiar si in cele mai mici spatii, oferind acces usor la oale, tigai si alte ustensile. Iar daca in sertare aveti doar tacamuri, un strat de rafturi interne detasabile ar putea fi plasat intr-un singur sertar.

Pentru crearea unei bucatarii ergonomice pe gustul vostru, prin optimizarea la maxim a spatiului de care dispuneti in locuita, va recomandam sa alegeti mobilierul creat si executat pe comanda.

Vreti sa va (re)mobilati locuinta?

Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!

228

Vreti sa va (re)mobilati locuinta?

Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!

Date Identificare

MOBPROIECT - Mobila la comanda Bucuresti, Ilfov & Calarasi

S.C. LIMITLESS MOB S.R.L.
CUI: 47819843
Reg. Com.: J51/203/2023

Ne gasiti si aici