Cateva Articole utile
Blogul Nostru
Blogul Nostru
Peste tot exista rivalitate, nu doar in politica sau in sport. In ultimii ani apar tot mai multe concepte si materiale care intra in competitie pe piata de profil. In industria mobilei, de pilda, exista mai multe discutii de tipul "MDF vs PAL. Pro si contra", pentru ca MDF a intrat intr-o intrecere tot mai mare cu traditionalul PAL. Si asta s-a observat in industrie mai ales dupa introducerea MDF-ului cu un pret accesibil, ceea ce a dus pe un loc secund binecunoscutul PAL.
Dar sa vedem in continuare si ce legaturi de fabricatie exista intre cele doua "rivale", pentru ca este posibil ca ele sa si fie asociate de fabricantii de mobilier.
MDF-ul (Medium Density Fiberboard) este o placa fabricata din fibre lemnoase imbinate cu un adeziv special care se activeaza la temperaturi mari. Printr-un procedeu de presare, se obține o plansa MDF dintr-un material rezistent si dens, care este ulterior vopsita sau infoliata prin proceduri specifice. Rezultatele pot fi chiar spectaculoase si merg pana la reproducerea fidela a fibrei lemnului natur, atunci cand se aplica folie 3D.
PAL-ul (Placi Aglomerate din Lemn) se produce din aschii de lemn, fixate cu clei si rasini sintetice si apoi presate la cald. O placa PAL standard are un strat interior din elemente lemnoase grosiere, si unul de suprafata care este realizat din elemente fine de mici dimensiuni. O placa PAL poate fi acoperita cu melamina, lacuri sau folii, care reproduc desenul fibrei lemnoase.
Prima si cea mai mare diferenta dintre MDF si PAL este densitatea structurii lemnoase. Placile tip MDF au una dubla fata de cele tip PAL, iar de aici decurge rezistenta la prelucrare. Din placile din PAL se pot fabrica piese de mobilier intr-un timp scurt si la un pret accesibil, dar fara canturi rotunjite. In timp ce, placile din MDF permit prelucrari speciale, canturi cu diametru special, mergand pana la realizarea unor piese deosebit de elegante.
Ca sa concluzionam!
MDF-ul nu isi pierde forma la oscilatiile de temperatura si umiditate, drept care reprezinta alegerea cea mai buna pentru mobilierul de baie si bucatarie.
Competitia dintre MDF si PAL poate fi lasata la o parte in discutia despre mobila pe care o veti face pe comanda cand ajungeti la structura interiorului, capitol la care ambele tipuri de placi lemnoase stau bine. Niciuna nu are noduri, crapaturi sau alte defecte interne ca, de exemplu, lemnul natur, ca materie prima pentru mobila.
Asadar, MDF-ul si PAL-ul nu mai sunt competitori la analiza despre interior, ci se pozitioneaza de aceeasi parte a baricadei, chiar daca prezinta avantaje si dezavantaje pe care este bine sa le analizam si sa le cunoastem in detaliu atunci cand alegem mobila pe comanda.
Citeste si articolul: Placi MDF infoliat vs. MDF vopsit. Informatii pe intelesul oricui
Pe langa documentarea pe care o face fiecare acasa, este bine sa stiti ca un specialist in mobila pe comanda este mereu cel care poate oferi un sfat avizat si care va poate ajuta sa luati o decizie corecta, indiferent de tipul de mobilier pe care vreti sa il comandati. Hotararea cea mai buna o veti lua cand aveti toate informatiile referitoare le calitate, pret, timp de executie, estetica, functionalitate si vedeti ca toate se afla intr-un raport corect.
Tot o persoana cu experienta in domeniu va poate indruma in alegerea variantelor de culoare, atat pentru MDF, cat si pentru PAL. Dar, mai ales, veti putea afla secretul imbinarii avantajoase dintre cele doua materiale, pentru ca MDF-ul si PAL-ul nu sunt numai "adversare", ci pot deveni "prietene". Si vad dam doar un singur exemplu: PAL-ul merge folosit cu succes pentru peretii laterali ascunsi, compartimentari de interior, iar MDF-ul poate fi folosit mai mult in exterior. Astfel incat mobilierul sa capete un aspect elegant datorita fronturilor de usi si sertare, canturilor, frezarilor fine cu detalii si texturi inedite.
Stabilirea proportiei fiecarui tip de placa in realizarea unui proiect de mobilier la comanda, mai ales in cazul mobilierului de bucatarie, este tot de competenta unui specialist in executia de mobila. Acesta va profita la maxim, in mod benefic desigur, de structura fiecarui tip de placa, MDF sau PAL, pentru a ajunge la cel mai inalt grad de rezistenta a mobilierului si pentru a bifa toate criteriile ce tin de estetica.
Dupa ce ati cercetat si analizat toate informatiile din piata, nu uitati ca foarte important este si proiectul. Mai ales in cazul mobilierului executat la comanda, trebuie elaborat unul strict personalizat, iar consultarea unui specialist este esentiala si atunci, pentru un rezultat de durata, fiabil, functional si pentru a fi siguri ca alegeti cei mai buni furnizori de MDF sau PAL.
Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!
Haideti sa discutam despre proiectul dvs.!
Doriti sa primiti o oferta pentru proiectul dvs.?