5-principii-despre-aranjarea-unei-bucatarii-sau-ce-trebuie-sa-stii-cand-comanzi-mobila-de-bucatarie

5 Principii despre aranjarea unei bucatarii sau ce trebuie sa stii cand comanzi mobila de bucatarie

Bucataria a incetat sa mai fie acea incapere unde o persoana trudeste din zori si pana seara, intr-un nor de abur si caldura sufocanta, pentru a pregati feluri de mancare laborioase.

Conceptul modern de bucatarie ne indeamna sa intelegem valentele multiple ale acestui spatiu care si-a depasit de mult simpla destinatie de loc pentru pregatirea hranei zilnice. Tinand cont de aceasta evolutie, mobilarea bucatariei trebuie sa indeplineasca anumite standarde de calitate, de functionalitate, dar si de estetica. Realizarea unei bucatarii este, in esenta, o investitie complexa, daca ne gandim si la valoarea electrocasnicelor fara de care nu se mai poate inchipui o bucatarie in zilele noastre.

1. Stabileste cu claritate destinatiile multiple ale zonei de bucatarie

Multifunctionalitatea bucatariilor moderne nu mai reprezinta un element neobisnuit. Ideal ar fi ca sa apelam la sfatul unui specialist pentru design interior si sa optam pentru o mobila de comanda.

Bucataria trebuie gandita, mobilata si echipata pentru a raspunde tuturor functiilor pe care i le putem aloca. Astazi, bucataria poate fi loc de prepare a unor mese, loc de luat masa, in familie sau alaturi de prieteni si chiar un spatiu in care copiii desfasoara anumite activitati, iar la nevoie poate sa devina un birou ad-hoc.

Fiecare zona de interes din cele enumerate anterior ar trebui sa se regaseasca in mod rational in ansamblul final al mobilei de bucatarie, iar realizarea la comanda a acestui proiect este singura cale prin care putem prefigura toate aceste destinatii.

2. Alege intelept electrocasnicele

Electrocasnicele pot sa provoace fantezii oricarui viitor proprietar de bucatarie. Prin diversitate, aspect si performante, electrocanicele promit sa suplineasca orice efort in bucatarie, dar aceasta impresie este numai partial adevarata.

In esenta, sa alegi intelept electrocasnicele inseamna sa decizi asupra numarului si dimensiunilor acestora pentru a nu transforma spatiul bucatariei intr-un raion de electrocasnice dintr-un hipermarket. Avem de ales intre un design cu electrocasnice incorporate versus un design care lasa la vedere toate elementele. Pe langa aparatura indispensabila, apar si electrocasnicele optionale gen cuptor cu microunde, aparate pentru cafea, mixer static sau manual, masina electrica pentru paine, storcator, blender, feliator, cantar, aparat de vafe sau sandviciuri.

Sa retinem ca dimensiunile electrocasnicelor esentiale, precum frigiderul si aragazul, cu versiunea plita plus cuptor, dicteaza dimensiunile unei mobile de bucatarie si este esential ca acestea sa fie cunoscute inainte de faza de proiect.

3. Aliniaza stilul mobilei de bucatarie cu cel al livingului

Desi mobila de bucatarie prezinta particularitati prin faptul ca inglobeaza conducte de apa si gaz sau cablu de alimentare cu curent electric pentru consumatori de putere, este indicat sa pastram o unitate vizuala si estetica cu cea a livingului.

In cazul unei bucatarii de tip deschis, acest principiu este esential. Realizarea mobilei de bucatarie la comanda poate bifa cu succes acest element de design interior, chiar daca piesele care mobileaza livingul sunt produse de serie. Unitatea cromatica si coordonarea stilurilor poate sa creeze un ansamblu cu o nota aparte de rafinament.

Si daca am optat pentru o bucatarie de tip inchis, delimitata de zona de living, alinierea stilului mobilei de bucatarie cu cel al livingului va crea o impresie de spatiu, de eleganta, fara intreruperi cromatice sau diferente mari de stil.

4. Investeste in materiale si accesorii de calitate

Mobila de bucatarie realizata de comanda poate sa constituie un proiect cu impact financiar deosebit. Investitia este pe deplin justificata daca ne gandim ca mobila de bucatarie deserveste un spatiu unde se produce umiditate si au loc oscilatii mari de temperatura. Fiind locul unde avem contact nemijlocit cu alimentele, este absolut esential ca materialele din care este executat mobilierul de bucatarie sa poata fi igienizat constant, fara ca finisajul sa fie afectat.

Piata de profil pune la dispozitie materiale diverse, de un nivel estetic deosebit si care pot sa acopere toate cerintele asociate unei bucatarii. Fronturile de usi si sertare se pot realiza din placi tip MDF sau PAL, melaminate sau furniruite. Se poate opta pentru fronturi din materiale infoliate sau vopsite, cu aspect mat sau lucios.

Despre accesorii ar trebui sa dezvoltam un adevarat studiu pentru a intelege diferenta dintre diverse tipuri de balamale pentru usi, sine pentru sertare sau sisteme de glisare si despre cum fiecare element in parte contribuie la functionalitatea si fiabilitatea intregului ansamblu.

5. Foloseste spatiul inteligent si echilibrat

Desi suna pretentios, acest principiu face diferenta. Spatiul bucatariei este cel in care fiecare centimetru poate sa dea valoare unui modul de mobilier sau poate sa anuleze utilitatea acestuia.

Intr-o bucatarie, un spatiu folosit inteligent va crea... spatiu, prin simplul fapt ca va permite pastrarea la indemana a ustensilelor si accesul catre electrocasnicele esentiale. Iar un spatiu echilibrat va asigura exploatarea optima a tuturor corpurilor de mobilier, fara a se renunta la estetica intregului ansamblu.

Daca va placut, va invitam sa distribuiti